Resipi Puding Karamel Lapis Coklat
Bahan A
1 tin susu cair
5 s/b gula
3 biji telur A
1 s/k esen vanilla
Bahan B
1 tin susu cair
5 s/b gula
3 biji telur A
4 s/b serbuk koko atau 1 s/k serbuk nescafe + 1s/k coklat pes
Bahan C
2 s/b gula [hanguskan] atau 2 s/b madu-kite guna 5 s/b gula. suke karamel manyak2.
Kacau bahan A dan bahan B dalam 2 bekas yg berasingan. Tapiskan.
Panaskan periuk kukusan-kite kukus guna oven. Letak air dlm dulang pembakar dan kukus pd suhu 200′C.
Masukkan gula hangus atau madu dalam loyang 8 x 8 inci.
Masukkan 1/2 cawan adunan bahan A dan kukus selama 5 minit atau sehingga masak.
Bila dah masak masukkan pula 1/2 cawan adunan B diatas lapisan adunan A.
Ulang bahan A dan B berselang seli sehingga habis.
Sejukkan dan terbalikkan dalam pinggan hidangan
Potong dan hidangkan.
gambar hiasan dari makcik google
No comments:
Post a Comment